2. plass for UKM Smøla

Smøla hedres for ungdomsarbeid i korona-tiden.

De så mulighetene da landet stengte ned. Nå vil kommunen kjempe mot “korona-apatien”. 

- Selv om Norge har åpnet igjen, kan det virke som flere barn og voksne har mistet litt piffen til å gjøre ting. Vi må passe oss for å ikke bli for bakpå, sier Ann Helen Stamnsve. Hun vet ikke hvordan ennå, men hun vil gjøre det hun kan for å bekjempe denne nummenheten blant folk.

Stamnsve er avdelingsleder for Kulturskolen i Smøla og koordinator for UKM Smøla, som nylig vant 2. pris og dermed 10.000 kroner øremerket ungdomsarbeid i Den Nasjonale Turboprisen. Prisen gis til kommuner som utmerker seg i utvikling av UKM i lokalsamfunnet.

Sushi og teater

Da korona-restriksjonene på sitt verste var like forutsigbar som en landskamp i fotball, bestemte Stamnsve og UKM Smøla seg for å arrangere noe som ikke kunne avlyses.

Vanligvis samles ungdommen til en større UKM-festivalen, hvor både Smøla og Aure deltar. I år måtte de tenkes helt annerledes.

 - Vi måtte hive oss rundt og se hvilke ressurser vi hadde på øya. Det finnes mye dyktige folk bare her, det må vi utnytte, forteller avdelingslederen. 

Under mantraet «Nå planlegger vi noe vi vet kan gjennomføres» ble løsningen flere små, parallelle kurs på Smøla barne- og ungdomsskole, mens skolen var på gult i nivå - en lørdag i mars. Dagen etter ble flere sceneopptredner filmet uten publikum. Det har ble satt sammen til en film som blei sendt på Facebook-siden Smølapuls. 

Se hele sendingen her

UKM-logo - Klikk for stort bildeUKM-bobla  

Lokale ressurser innen kunst, teater sushilaging(!) og film ble brukt som kursholdere. 

- Det blei en kjempesuksess og en veldig fin dag. Endelig fikk vi finne på noe annerledes, sier Stamnsve. 

Da kommunen nylig mottok Den Nasjonale Turboprisen for sitt arbeid, sa juryen blant annet:

«Smøla bruker ungdomsrådet i kommunen som aktive medspillere i planleggingen av UKM, og det er mange ungdommer i sving under avvikling.
 Dette viser at kommunen klarer å se helhetlig på UKM arbeidet, og bruker det som en viktig arena for ungdomskultur, og evner å tilpasse dette til de unormale tilstandene under pandemien.»

Vil fortsette å inspirere

Prisen har gitt en ekstra motivasjon til å fortsette å tenke annerledes om ungdomsarbeid, også i kjølvannet av pandemien. 

 - Det ga et dytt i baken og ble en inspirasjon. Nå må vi komme i gang med neste runde, ikke bare hvile på det vi har gjort, sier Stamnsve.

Hun er tydelig på at det er ungdommen som igjen skal være med å definere kommende prosjekter. Derfor har hun sendt ut en spørreundersøkelse til tidligere UKM-deltakere og spurt dem hva de kan tenke seg å gjøre.

 - Det er ikke vits i at vi som er over 40 sitter og finner på det, avslutter hun. 

Fakta: Den Nasjonale Turboprisen

En årlig pris som deles ut av UKM Norge til en kommune som har utmerket seg på ett eller flere områder i utvikling av UKM (Ung Kultur Møtes) i lokalsamfunnet. Det er fylket som nominerer én av sine kommuner til Turboprisen. Hvert år er det en dedikert jury velger ut én vinner blant alle de gode nominasjonene. Juryen tildeler UKMs Nasjonale Turboprisen til en kommune som har gjort det lille ekstra, eller som har vært løsningsorienterte og tenkt nytt. Et viktig kriterie for å få tildelt Turboprisen er ungdomsmedvirkning. Ungdommers delaktighet spiller en vesentlig rolle i juryens avgjørelse. Det er viktig at ungdommer bidrar i hvert ledd av prosjektene: alt fra forarbeid med idé og konsept til gjennomføring/avvikling. 

Kontaktinformasjon

Ann Helen Stamnsve
Avdelingsleder Smøla kulturskole
E-post
Telefon 928 97 776
Mobil 928 97 776