Bjarne Johannes Hatmosø har fått Tysklandsbrigadenes veteranmedalje

Klikk for stort bildeBjarne J. Hatmosø har fått Tysklandsbrigadenes veteranmedalje MG  Klikk for stort bildeBjarne J. Hatmosø og ordfører Svein Rokskåg MG

Bjarne Johannes Hatmosø på Brennskaget på Smøla har fått Tysklandsbrigadenes veteranmedalje, 67 år etter at han tjenestegjorde i brigade 522 i Tyskland 1952/53. Sammen med veteranmedaljen fikk han også diplom undertegnet av forsvarsjef Håkon Bruun Hansen, og Tysklandsbrigadenes Veteranforbunds medalje og diplom. Ordfører Svein Roksvåg i Smøla kommune var til stede da Bjarne fikk festet sin medalje, noe Bjarne satte stor pris på. Medaljen blir vanligvis å utdelt til veteranene på frihetsdagen den 8. mai, men pga. koronaen ble dette ikke gjort. Brigade 522 var den siste av Tysklandsbrigadene, og ble avsluttet i 1953. Bjarne Hatmosø tjenestegjorde i Kiel. Også Kiel var hardt rammet av de alliertes bombing under sluttfasene av krigen, men tyskerne hadde da begynt å bygge opp landet igjen. Fra og med 1948 økte den internasjonale spenningen, og i 1950 begynte Koreakrigen. Bjarne kan huske at de fulgte med på dette, og at det ble snakk om at Natosoldater kunne bli sendt til Korea.

På grunn av at den kalde krigen vokste fram, og at NATO ble grunnlagt, endret den norske styrken karakter fra å være okkupasjonsstyrke til å være en del av en britisk-dansk-norsk NATO-styrke som skulle bidra til forsvaret av Schleswig-Holstein og de sørlige delene av NATOs nordregion mot den sovjetiske trusselen i tilfelle krig. (Kilde: Wikipedia) I dag har vi lett for å tenke at krigen var over og at det nå var endelig fred i landet, men for soldatene i Tysklandsbrigaden lå det i bakhodet at den kalde krigen kunne blir varm.

Tysklandsbrigaden ble avsluttet i 1953, og Bjarne var altså i den siste av brigadene som var i Tyskland.

Etter endt tjeneste stiftet Bjarne familie og giftet seg med Anne Karlsen høsten 1954. Sammen fikk de fem barn, fire døtre og en sønn. I 1953 hadde han begynt å bygge sitt eget hus på Brennskaget. Han har vært fisker på flere større fiskebåter både på Smøla og i Sunnmørsrederi, til han begynte som fisker med egen sjark på Brennskaget. Han var også sentral i styret i Nordmøre fiskarlag i en årrekke, og har vært sterkt engasjert i fiskeripolitikk.

I dag er han 88 år, men er fortsatt levende opptatt av samfunnet rundt seg, og følger med både på lokalpolitikken og på andre nyheter. Det var derfor kjekt for han at ordfører Svein Roksvåg hadde tid til en samtale om hva som skjer innen lokalpolitikken på Smøla i dag, i tillegg til at Bjarne fikk fortelle om sin tid i Tysklandsbrigaden.

Klikk for stort bildeBjarne J. Hatmosø i samtale med ordfører Svein Roksvåg MG