Råd og oppfordring til Smølas befolkning, bedrifter og besøkende

Smøla kommune har pr 20.04.20 fortsatt ikke påvist smitte.

Det er nå svært viktig at vi ikke slipper opp, men fortsetter å følge råd fra Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og regjeringen for å begrense smitte og spredning av virus.  

Hold avstand for å begrense smitte

Formålet med råd til befolkningen om å holde avstand, er å begrense og forsinke utbrudd av covid-19. Sykdommen smitter hovedsakelig via dråpe- og kontaktsmitte, derfor er redusert kontakthyppighet viktig for å bremse spredningen av covid-19. Ved å øke avstanden mellom mennesker forsinkes utbruddet.

  • Vaske hendene dine
  • Hold minst 1 – 2 meter avstand fra andre
  • Host / nys inn i albuen
  • Ikke ta deg i ansiktet
  • Hold deg hjemme og praktiser sosial distansering

 

I den sammenheng ønsker vi også å gjøre dere oppmerksom på følgende:

Forbud mot opphold på fritidseiendom i annen kommune enn hjemstedskommunen

- Endringer fra 20. april 2020

Regjeringen har besluttet at forbudet mot å overnatte på hytta blir opphevet fra 20. april. Selv om det ikke lenger vil være straffbart å overnatte på hytta eller campingplassen, er det fortsatt en nasjonal anbefaling å unngå fritidsreiser. Les mer på regjeringen.no. 

 

Smittevernråd og anbefalinger:

Helsedirektoratet anbefaler

  • Det bør ikke være mer enn 5 personer samlet i gruppe. Dette gjelder ikke personer som lever sammen til vanlig, gjelder både voksne og barn.
  • Når man er sammen med andre bør man holde en fysisk avstand på minst 2 meter. Det gjelder ikke personer i samme husstand. 

Risikoen for smitte øker med tiden man er sammen og jo mindre avstanden mellom personer er. Anbefalingene gjelder både barn og voksne.

 

Smøla kommune får mange henvendelser vedr åpning av serveringssteder, utleie av rorbuer, bobil-camping og overnattingsplasser mm

Smøla kommune viser til forskrift om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (covid-19 forskriften):

§ 13.Forbud mot enkelte kultur- og idrettsarrangementer mv. hvor personer fysisk møtes

Følgende arrangementer er forbudt:

a) kulturarrangementer hvor personer fysisk møtes

b) idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs hvor mer enn 5 personer samles i gruppe og fysisk avstand mellom personer på minst 2 meter ikke kan overholdes

c) idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs som innebærer risiko for smittespredning på grunn av bruk av felles utstyr eller garderober.

 

§ 14.Stenging av enkelte virksomheter

Følgende virksomheter skal holde stengt:

a) serveringssteder hvor det ikke serveres mat. Serveringssteder omfatter kafe, bar, pub og utesteder som diskotek, nattklubb eller lignende.

b) virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking (piercing) og liknende tilbud

c) treningssentre, svømmehaller, badeland, fornøyelsesparker, bingohaller og liknende tilbud.

* Frisører o.l. som nevnt under bokstav b, kan åpne opp sine virksomheter f.o.m 27.04 – ved å følge bransjestandard for smittevern

 

§ 15.Krav til virksomheter hvor det serveres mat

Serveringssteder hvor det serveres mat, kan holde åpent dersom grunnleggende krav til smittevern ivaretas. At grunnleggende krav til smittevern ivaretas, innebærer at virksomheten skal sørge for at besøkende og personell kan holde to meters avstand, at den har utarbeidet rutiner for god hygiene og godt renhold, og at disse rutinene blir overholdt.

Servering av mat skal ikke skje som buffet.

 

Råd fra smittevernlege Håvard Bjørkly:

Det er viktig at vi alle kun gjennomfører helt nødvendige reiser, også innenlands. Sentrale myndigheter fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige.

Dette er den strengeste form for reiseråd som kan gis. Reiserådet gjelder foreløpig på ubestemt tid.

Om overnatting i rorbuer, leiligheter o.l. allikevel må gjennomføres, må de anbefalte smittevernregler overholdes strengt.

Det er anbefalt at maksimalt 5 personer kan oppholde seg sammen og ikke omgås andre grupper på samme sted med mindre enn 2 meters avstand. Dette for å redusere smittespredning og for å forenkle eventuell smitteoppsporing i ettertid. Dette gjelder både voksne og barn.

Helsedirektoratet benevner slike grupper som cohorter. Det klare formålet med cohort-anbefalinger er:

1) mindre smittespredning,

2) enklere smitteoppsporing og

3) færre i karantene.

Felles bespisning mellom cohorter skal unngås, og 2-meteresregelen gjelder for servitør/kunde og cohort/cohort.

«Touch-punkter» ; slik som hyppig brukte overflater i kjøkken, oppholdsrom og toaletter skal rengjøres/desinfiseres ofte. F.eks. hver time i åpningstider, samt før og etter åpning.

Om bobiler o.l. må parkeres, skal bruk av felles sanitæranlegg unngås. Det bør bestrebes minimum 5 meters avstand mellom enhetene.»

Klikk for stort bilde  

Med hilsen og ønske om et fortsatt smittefritt Smøla fra Smøla kommune v/

Ordfører Svein Roksvåg

Rådmann Birgit Iversen Eckhoff

Smittevernlege Håvard Bjørkly

Foto av Edøyfjord: Wigdis Wollan