Kort fortalt er Bygdevekst et verktøy for staten, som skal legge til rette for å møte de utfordringene som små kommuner har. En bygdevekstavtale skal bidra til:
- Bosetting
- Tilgang på arbeidskraft
- Næringsutvikling i de minst sentrale distriktskommunene.
En av forutsetningene som ble gitt, da søknaden om å bli pilot ble sendt til Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD), var at det minst måtte være to kommuner som samarbeidet. Aure og Smøla fant sammen, og like over nyttår 2024, kom det positivt svar på søknaden.
Fylkeskommunen, Statsforvalteren og Distriktssenteret er også en del av arbeidet med bygdevekstavtaler. Hver pilot har sin styringsgruppe, arbeidsgruppe og prosjektleder. Nå jobbes det med å få til en avtale med staten innen fristen 29. november.
Samling i Oslo
18. og 19. september var det samling for alle pilotene i pulje 2, som våre kommuner er en del av. Pilot 1 som startet tidligere, er kommet lenger i arbeidet. Noe som også vårt prosjekt har nytt godt av. Å være en del av en statlig verktøykasse er et krevende arbeid. Samlinga i Oslo ble viktig med tanke på å komme inn på riktig spor. Her fikk vi treffe alle berørte departement, og komme med innspill i foreslåtte delmål som pilotkommunene brakte på banen.
Delmålene som pilotene jobber med, er forankret i kommuneplanenes samfunnsdel. Bygdevekstavtalen er et tiltak som et under uttesting og vil innebære å finne fram til gode samarbeidsparter i de ulike forvaltningsledd, virkemiddelapparat og lokale offentlige og private aktører som kan etablere videre samarbeid med felles målsetting.
Aure og Smøla har valgt tettstedutvikling, rekruttering og bolyst, arealutvikling – bruk og vern og kommunikasjon, mobilitet og infrastruktur som sine delmål. Kraftproblematikk i regionen også ble tatt inn som et viktig punkt når det gjelder infrastruktur. Endelig avtale vil etableres etter forhandlinger med staten ved årsskiftet. Dette skal flere involveres i, både lokalt og regionalt.
Fra Aure og Smøla reiste varaordfører Henning Torset, varaordfører Sigmund Roksvåg og prosjektlederne Gunnlaug Kristiansen og Ivar Torset. Fra fylket var fylkesvaraordfører Anne Marie Fiksdal og Ingvild Gjerdset, fra staben for strategi og styring, representert. Statsforvalteren ved Bjarne Otnes deltok i møtene via teams.
I tur og rekke var det satt av tid med de ulike departementa, hvor statssekretærene svarte på spørsmål etter en innledning fra de utvalgte pilotene. Først og fremst var dette et politisk møte, men alle kunne være med i diskusjonen, eller stille spørsmål rundt de ulike tema som var på programmet.
Temaene som ble diskutert var:
- Inkludering av utenforskap og rekruttering til helsesektoren
- Tettstedsutvikling og arealbruk
- Bolig
- Utvikling av kommunal tjenesteproduksjon
- Kompetanse og utdanning
- Næringsutvikling
- Infrastruktur
- Kraft
Varaordførerne i Aure og Smøla hadde gode innlegg om tettstedutvikling, arealbruk, infrastruktur, ferger og kraft. I tillegg hadde fylkesvaraordføreren også sine innlegg og deltok i den politiske diskusjonen.
Styringsgruppe for piloten i Aure og Smøla er ordførere, varaordførere og representanter fra opposisjonen. Arbeidsgruppa består av prosjektledere og direktører. Nå blir det en jobb som skal gjøres opp mot å få til en avtale med staten på slutten av november. En ny avtale kan føre til tre nye år som pilot, som igjen vil medføre et statlig tilskudd. Til nå har Aure og Smøla fått tildelt to millioner i prosjektet som skal gå til utredningsarbeid med avtalen, prosjektledelse og offentlige anskaffelser av ekstern bistand i arbeidet.
Ivar Torset
GK
Gunnlaug Kristiansen
I tillegg til vår pilot ble disse kommunene valgt til piloter:
Innlandet: Trysil, Våler, Åmot og Engerdal.
Telemark: Seljord, Kviteseid, Nissedal, Fyresdal, Tokke og Vinje.
Troms: Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen.
Vestland: Solund og Fedje.