Mer fleksible regler for arbeid på eksisterende bygg

Et viktig bidrag for at vi skal nå klimamålene, er at vi blir flinkere til å ta vare på og tilpasse den bebyggelsen vi har. Endringen som kom i plan- og bygningsloven 1. januar 2023, er å bidra til at ombygging, rehabilitering og bruksendringer av bygningsmassen blir enklere, slik at vi får bedre og mer effektiv gjenbruk. (Les artikkel)

Alle krav i byggteknisk forskrift gjelder fremdeles, men kommunene har nå mulighet til å gi unntak fra byggtekniske krav – så lenge hensynene til sikkerhet, helse og miljø er ivaretatt: 

Plan- og bygningsloven § 31-4:

Ved tiltak etter § 20-1 på eksisterende byggverk kan kommunen gi helt eller delvis unntak fra tekniske krav, dersom det vurderes forsvarlig ut fra sikkerhet, helse og miljø. Ved vurderingen skal kommunen legge vekt på følgende:

a. Byggverkets alder, formelle vernestatus, type, formål, plassering, varighet av tiltaket og nåværende tekniske tilstand.
b. Forhold som kan redusere negative konsekvenser ved at det gis unntak
c. Fordeler som oppnås med tiltaket.

Innen rammen av de hensyn loven skal ivareta, kan kommunen stille vilkår som kan redusere ulemper eller skadevirkninger tillatelsen kan føre til.

Det er fremdeles slik at vanlig vedlikehold og reparasjoner ikke er søknadspliktige, mens større ombyggings- eller påbyggingsprosjekter vil kreve søknad.  Gå til veilederen "Arbeid på eksistrende bygg"