Hvor flyr kommunen?

Fjernidentifikasjon eller på engelsk; “Remote ID” - forkortet til RID, gjøre det mulig for folk på bakken å identifisere kommunens drone i luften og se posisjonen til hvor piloten står.  Smøla kommune har testet om “Remote ID” på dronen fungerer og om den sender informasjon om ID, posisjon, høyde, hastighet, og pilotens posisjon. 

Hvordan fungerer Remote ID?

Fra 1. januar 2024 innførte Norge et krav om fjernidentifikasjon (Remote ID) for droner. Denne teknologien er ment å øke sikkerheten og ansvarligheten i luftrommet ved å gi sanntidsinformasjon om droner og deres operatører.Remote ID sender trådløs informasjon som inkluderer dronens unike ID, posisjon, høyde, hastighet, og pilotens posisjon. Denne informasjonen kan mottas av apper på bakken, tilgjengelig for både publikum og myndigheter.

Hvem påvirkes av kravet? 

Alle droner som flys i spesifikk kategori må være utstyrt med fjernidentifikasjon. C1, C2 og C3 droner må være utstyrt med fjernidentifikasjon av produsenten.  Vår drone er C2 registrert.

I fremtiden kan det bli krav om å ha fjernidentifikasjon når man skal fly i visse områder. For droner som ikke er utstyrt med dette er det mulig å skaffe en modul man kan feste på dronen. 

Fordeler med Remote ID

  • Økt sikkerhet: Myndigheter kan raskt identifisere og respondere på uautoriserte droneflyginger.
  • Ansvarlighet: Operatører holdes ansvarlige for deres droner.
  • Transparens: Publikum kan enkelt få informasjon om droner i deres område, noe som øker trygghetsfølelsen.

“Drone Scanner”

Søk etter “drone remote ID”.   Du vil da få flere treff på drone skannere. Smøla kommune har testet appen “Drone Scanner” for android telefon.  Denne appen gir deg en innholdsrikt oversikt over hvor kommunen flyr sin drone. Med appen kan du se droner i nærheten via Bluetooth innenfor en radius på 0 til 250 meter. I tillegg bruker den telefonens trådløse nettverksteknologi til å identifisere droner opptil 2 kilometer unna.  Informasjonen lagres i appen i et døgn før den slettes av hensyn til personvern. Du kan imidlertid ta skjermbilder om nødvendig.

Mer informasjon

Les artikkelen på uasnorway.no: https://www.uasnorway.no/remote-pa-droner-id-innfort-fra-nyttar/