Gebyr

Søknader gebyrlegges for det året som saken ble registrert inn.  Har du levert en søknad til kommunen i 2024, så er det gebyr for 2024 som gjelder. 

Gebyrsatser 2025 (PDF, 371 kB)

Gebyrsatser 2024 (PDF, 970 kB)

KORT FORTALT

  • Betalingsplikt: Alle som mottar tjenester må betale gebyr for det arbeid kommunen utfører.
  • Gebyrplikt: Alle som mottar tjenester fra kommunen må betale gebyr innen 30 dager etter motatt regning.
  • Betalingstidspunkt: Valgt av gebyrsatser gjelder fra det året kommunen mottar søknaden.
  • Forsinkelsesgebyrer: Ved forsinkelse påløper renter og purregebyr, eventuelt inkassokrav.
  • Selvkostprinsipp: Gebyrer reflekterer kommunens faktiske kostnader og vurderes årlig av kommunestyret.
  • Gjennomsnittstid: Gebyr baseres på gjennomsnittlig tidsbruk, eksempelvis kr 1 600 per time.
  • Sakkyndig bistand: Ekstra kostnader ved ekstern bistand legges til gebyret, inkludert administrasjon.
  • Klageadgang: Klage mulig på gebyrvedtak der mertid inngår, eller ved avslag på søknad om gebyrreduksjon.
  • Grønn gebyrreduksjon: Reduksjon på 30–50 % for tiltak som oppfyller passivhus- eller nullutslippsstandard.
  • Non-profittformål: Gebyr reduseres med 75 % for tiltak med allmennyttig formål fra non-profittorganisasjoner.
  • Digital søknad: Søknader med digitale løsninger gis 10 % gebyrreduksjon for å sikre effektiv og korrekt behandling.

Betalingsplikt

Gebyrer fastsatt etter dette regulativet skal betales i henhold til faktura utstedt av kommunen. Betaling kan kreves før forretning berammes, arbeid igangsettes, eller før tillatelser/vedtak fattes. Ved manglende betaling innen fristen vil det bli lagt til purregebyr og renter for forsinkelsen. Gebyrer i henhold til plan- og bygningsloven, matrikkelloven eller eierseksjonsloven er fritatt for merverdiavgift. Regulativet gjenspeiler det faktiske arbeidet de ulike sakstypene medfører. Samlet fakturert gebyr dekker saksbehandling, administrasjonsgebyr, tilsyn med videre. 

Gebyrplikt

Alle som får utført tjenester fra tjenesteområde 4200, Bygg og Forvaltning, plikter å betale gebyr. Betaling skal skje innen 30 dager fra fakturadato. Gebyr faktureres når kommunen har ferdigbehandlet eller avsluttet saken. Kommunen kan imidlertid kreve at gebyr innbetales forskuddsvis. Gebyrkrav rettes til den som har underskrevet rekvisisjonen, søknaden, eller til tiltakshaver dersom annet ikke er avtalt. Gebyret beregnes etter de satser som gjelder på tidspunktet saken fremmes for kommunen. Kommunen krever i tillegg inn tinglysningsgebyr og dokumentavgift i saker der kommunen må forskuttere dette.

Betalingstidspunkt

Gebyrsatsene gjelder på tidspunktet fullstendig søknad er mottatt. Gebyrer og utgiftsdekninger som ilegges etter dette gebyrgrunnlaget, forfaller til betaling etter påkrav i tråd med faktura. Ved manglende betaling påløper purregebyr og renter i henhold til «Lov om renter ved forsinket betaling m.m.» og «Forskrift om forsinkelsesrente og kompensasjon for inndrivelseskostnader». Dersom faktura ikke blir betalt etter purring, vil kravet bli sendt til innfordring i henhold til inkassoforskriften. Gebyret må betales og forfaller uavhengig av om vedtaket er påklaget.

Selvkost

Regulativets gebyrer reflekterer kommunens kostnader knyttet til de ulike sakstypene og er beregnet i samsvar med selvkostprinsippet. Gebyrregulativet vedtas årlig av kommunestyret, som kan fastsette lavere gebyrer enn selvkost. Dersom gebyret åpenbart overstiger kommunens selvkost i den enkelte sak, skal kommunen på eget initiativ redusere gebyret.

Gjennomsnittlig arbeidstid

Gebyrene er basert på gjennomsnittlig tidsbruk. For eksempel: Hvis en tjeneste koster kr 6 400, med en timesats på kr 1 600, tilsvarer dette en gjennomsnittlig tidsbruk på 4 timer. Timesatsen er basert på tabell 2.1 i H-2514.

Sakkyndig bistand

Dersom kommunen leier inn sakkyndig bistand for kontroll, uttalelser eller vurderinger basert på lov- og forskriftskrav, vil kostnadene for denne bistanden bli tillagt gebyret. I tillegg vil det faktureres for medgått tid for kommunens arbeid med å innhente bistanden.

Klageadgang

Det er ikke klageadgang på gebyrer som følger direkte av denne forskriften.  Du kan imidlertid søke om gebyrreduksjon. 

  • Det er klageadgang gebyrer der mertid (medgått tid, kr. 1.600,-) er en del av gebyrgrunnlaget.  
  • Det er klageadgang på vedtak der gebyret i vedtak blir endret (for eksempel redusert).
  • Det er klageadgang på vedtak, dersom du ikke får medhold i din søknad om gebyrreduksjon.

Plansaker

Gebyrer beregnes etter de satser som gjelder på det tidspunktet fullstendig planforslag foreligger til behandling. Følgende reguleringsformål og planforslag er fritatt for gebyr: Bevaringssone, grav- og urnelunder, landbruks-, natur- og friluftsformål, grønnstruktur, samt eksisterende offentlig samferd-selsanlegg og teknisk infrastruktur. For eksisterende bebyggelse som inkluderes i reguleringsplanen av hensiktsmessige eller praktiske årsaker, kan det gjøres en skjønnsmessig vurdering av hvorvidt arealene skal inngå i gebyrberegningen.

Gebyr etter medgått tid (kr. 1.600 per time)

I enkelte tilfeller kan det være nødvendig å beregne gebyrer etter medgått tid. Arbeid som går utover standardiserte satser og medfører ekstraarbeid, vil bli fakturert basert på medgått tid, regnet per påbegynt time. I henhold til forvaltningsloven § 17 er kommunen forpliktet til å sikre at tilstrekkelig informasjon er tilgjengelig før vedtak fattes. For saker som krever omfattende saksbehandling, inkludert for- og etterarbeid, kontroller, håndtering av mangelfulle søknader, koordinering av dispensasjoner, samt andre nødvendige oppgaver for grundig behandling, vil gebyret bli beregnet ut fra faktisk tidsbruk. Dette gjelder også i tilfeller hvor mangelfull dokumentasjon av estetikk eller andre forhold krever befaring før saken kan behandles. Kostnaden vil være basert på den ekstra innsatsen som dokumenteres i timelister. Timesatsen baserer seg på tabell 2.1 i H-2514.

Gebyrreduksjon

Urimelig gebyr

I særlige tilfeller kan kommunen beslutte å redusere et gebyr dersom det anses å være åpenbart urimelig i forhold til arbeidet og kostnadene kommunen har pådratt seg i saken. Dersom gebyret fremstår som urimelig enten på grunn av kommunens faktiske utgifter eller av andre årsaker, kan kommunen, enten etter skriftlig søknad eller etter egen vurdering, fastsette et alternativt gebyr som avviker fra regulativet. Enhver beslutning om gebyrreduksjon skal dokumenteres skriftlig og arkiveres i den aktuelle saken. Søknad om gebyrnedsettelse utsetter ikke betalingsfristen.

Non-profitt

For tiltak i henhold til matrikkelloven og plan- og bygningsloven som har et allmennyttig formål, og der eieren av tiltaket er en non-profitt organisasjon som finansieres gjennom inntekter som kollekt, basarer, medlemskontingenter og lignende, vil gebyret bli redusert med 75 % av det opprinnelige beløpet.

Energiforbruk – «Grønn gebyrreduksjon»

Byggesaksgebyret reduseres med 30 % for prosjekter der det dokumenteres at bygget oppfyller kravene til passivhusnivå i henhold til Norsk Standard 3700 for boliger og 3701 for næringsbygg. For tiltak som kvalifiserer som nullutslippshus eller plusshus, hvor bygningen ikke bare oppfyller passivhusstandarder men også produserer nok energi til å dekke sitt eget energibehov gjennom hele livssyklusen, reduseres byggesaksgebyret med 50 %.  Det må fremlegges dokumentasjon.  En 30 % reduksjon i byggesaksgebyret gis også for søknader om etterisolering av bygg oppført før 1980, forutsatt at tiltaket utføres i samsvar med anbefalinger fra en kvalifisert rådgiver eller firma. Byggesaksgebyret frafalles helt for tiltak som har mottatt støtte fra Enova, samt for søknader om installasjon av solcellepaneler og varmepumper.

Bruk av digital søknadsløsning

Søknader der digital søknadsløsninger (Ambita, Norkart, Holte med flere) er benyttet, gis det en gebyrreduksjon på 10%. Digitale søknadsløsninger vil normalt gi flere korrekte og fullstendige søknader, og bidra til mer effektiv, forutsigbar og standardisert saksbehandling av byggesøknader